HPV College v Událostech ČT

HPV College uspořádala tradiční tiskovou konferenci. Hlavním tématem byla prevence. Výsledky studie zveřejněné v prestižním odborném časopisu The Lancet dobře ilustrují, čeho lze dosáhnout díky dobře nastaveným a vzájemně se doplňujícím očkovacím a screeningovým programům. Ze studie totiž vyplývá, že se Austrálie stane pravděpodobně první zemí na světě, kde by se mohlo podařit v horizontu příštích 20 let zcela eliminovat onemocnění rakovinou děložního čípku jako zdravotní hrozbu pro obyvatelstvo.

hpv2019-webres-016Jednoduše nesmíme připustit, aby jakákoli žena na světě zemřela na nemoc, které je možné vhodnou prevencí předejít či ji úplně vyléčit. Máme k dispozici všechno, co potřebujeme, aby se rakovina děložního hrdla vyskytovala jen v knihách o historii," uvedl generální ředitel Světové zdravotnické organizace Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vymýcení rakoviny děložního hrdla je reálné i v dalších zemích, včetně České republiky. Ročně je u nás diagnostikováno 900 případů rakoviny děložního čípku a 400 žen na toto onemocnění ročně zemře. Ačkoliv se daří zachytit stále více předrakovinových změn na děložním čípku a předejít tak rozvoji v rakovinu, stále se jedná o vysoká čísla. Tím spíše, že rakovina děložního čípku je onemocnění, kterému lze téměř 100 % předejít vhodnou prevencí.

Studie potvrdila, že s dobrou implementací vakcinačních programů, vysokým pokrytím cílové populace screeningem a soustavnou edukací můžeme jednou téměř všechny choroby spojené s HPV zcela vymýtit," uvádí MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., mluvčí HPV College a předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP.

Tiskovou zprávu si můžete přečíst zde >>>

Při příležitosti tiskové konference vznikla mimo jiné reportáž odvysílaná v rámci hlavní relace Událostí ČT:

video

PORADNA

Pokud jste nenalezli odpověď na to co hledáte, můžete se nás zeptat prostřednictvím naší online poradny.

VSTOUPIT DO PORADNY

TIP NA LÉKAŘE

Zde najdete tipy na gynekologické ordinace, na které se můžete ohledně HPV problematiky obrátit.

NAJDI SPECIALISTU

HPV GUIDE

Jste odborník ve zdravotnictví a máte zájem o více informací o problematice HPV?

PŘEJÍT NA HPV GUIDE